Location phone viber mail

3D Snimanje (CBCT)

3D snimanje, poznato kao CBCT (Cone Beam Computed Tomography), predstavlja revolucionarni korak u dentalnoj dijagnostici i planiranju tretmana. Ova napredna tehnologija omogućava trodimenzionalni prikaz zuba, vilica i okolnih struktura, pružajući detaljne informacije koje nisu dostupne konvencionalnim rendgenskim snimcima.

Šta je CBCT?

CBCT je vrsta rendgenskog snimanja koja koristi konusne zrake za stvaranje trodimenzionalnih slika zuba, kostiju, mekih tkiva i nervnih puteva u jednoj snimci. Ovaj tip snimanja omogućava stomatolozima da vide sve aspekte oralne anatomije iz različitih uglova.

Zašto je važan?

  • Detaljna dijagnostika: CBCT pruža visok nivo detalja koji omogućava preciznu dijagnostiku komplikovanih dentalnih stanja kao što su impaktirani zubi, tumori i frakture.
  • Planiranje implantata: Koristi se za precizno planiranje položaja dentalnih implantata, omogućavajući stomatolozima da izbegnu važne strukture kao što su nervi i sinusi.
  • Ortodontska procena: Pomaže ortodontima da bolje razumeju položaj zuba i strukturu vilica, što je ključno za planiranje terapije.
  • Procena TMJ (temporomandibularnog zgloba): CBCT pruža detaljne informacije o stanju TMJ, omogućavajući dijagnozu disfunkcije i planiranje tretmana.

Kako se izvodi?

Pacijent stoji ili sedi dok CBCT uređaj rotira oko njegove glave. Snimanje traje kratko, obično između 20 i 40 sekundi, tokom kojih se prikupljaju podaci koji se zatim koriste za generisanje 3D slike.

Bezbednost

CBCT koristi relativno niske doze zračenja u poređenju sa tradicionalnim CT skenerima, čineći ga sigurnim za pacijente. Ipak, važno je da se snimanje vrši samo kada je klinički opravdano.

Kada je potrebno?

  • Za planiranje i postavljanje dentalnih implantata
  • Prilikom procene složenih endodontskih slučajeva
  • Za dijagnozu i lečenje temporomandibularnih poremećaja
  • U slučajevima trauma lica i fraktura
  • Za procenu abnormalnosti kao što su ciste i tumori

CBCT predstavlja značajan napredak u stomatologiji, omogućavajući precizniju dijagnozu i efikasnije planiranje tretmana. Ako imate pitanja ili želite da saznate više o ovoj tehnologiji, slobodno nas kontaktirajte. Vaš osmeh je naš prioritet!

Obezbeđen Parking za Sve Naše Pacijente

Za vašu maksimalnu udobnost, naša ordinacija obezbeđuje besplatan parking za sve pacijente. Nema potrebe da brinete o pronalaženju parking mesta ili dugom hodanju – parkirajte se direktno ispred RTG Studia i uđite na snimanje bez stresa. Vaše vreme i komfor su nam na prvom mestu.

Imate pitanja ili želite više informacija?

Ako imate bilo kakve nedoumice ili želite dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt forme. Naš tim će vam se javiti u najkraćem roku. Radujemo se vašem javljanju!