Location phone viber mail

RTG Pluća

RTG pluća, ili rendgenski snimak grudnog koša, je osnovna dijagnostička metoda koja se koristi za pregled i procenu stanja pluća, srca, i struktura u grudnom košu. Ovaj jednostavan i brz postupak pruža dragocene informacije za dijagnostiku različitih plućnih i srčanih stanja.

Šta je RTG pluća?

RTG pluća je rendgenski snimak koji prikazuje pluća, srce, krvne sudove, disajne puteve, i kosti grudnog koša. Omogućava lekarima da vide unutrašnje strukture grudnog koša i identifikuju abnormalnosti kao što su infekcije, tumori, tečnosti, ili povrede.

Zašto je važan?

  • Dijagnostika plućnih bolesti: RTG pluća je ključan za dijagnostikovanje stanja kao što su upala pluća, tuberkuloza, rak pluća, i druge respiratorne bolesti.
  • Procena srčanih problema: Pomaže u identifikaciji srčanih problema, kao što su povećanje srca ili tečnost oko srca.
  • Praćenje lečenja: Koristi se za praćenje napretka lečenja respiratornih i srčanih bolesti.
  • Procena povreda: Koristi se za procenu povreda grudnog koša, kao što su prelomi rebara ili povrede pluća.

Kako se izvodi?

Tokom snimanja, pacijent stoji ili sedi ispred rendgenskog aparata. Tehničar postavlja pacijenta u odgovarajući položaj i može tražiti od pacijenta da zadrži dah nekoliko sekundi dok se snimak pravi. Procedura je brza i bezbolna, a snimci se često odmah pregledavaju.

Bezbednost

RTG pluća koristi nisku dozu zračenja i smatra se sigurnim dijagnostičkim postupkom. Iako je izloženost zračenju minimalna, trudnice bi trebalo da obaveste svog lekara pre nego što pristanu na snimanje kako bi se osigurale dodatne mere opreza.

Kada je potrebno?

  • Prilikom pojave simptoma kao što su kašalj, otežano disanje ili bol u grudima
  • Kod sumnje na infekcije poput upale pluća ili tuberkuloze
  • Za procenu stanja nakon povreda grudnog koša
  • Kao deo rutinskih pregleda za praćenje hroničnih stanja pluća ili srca

RTG pluća je efikasan i pouzdan alat za ranu dijagnostiku i praćenje brojnih zdravstvenih stanja. Ako imate pitanja ili trebate da zakažete pregled, slobodno nas kontaktirajte. Vaše zdravlje je naš prioritet!

Obezbeđen Parking za Sve Naše Pacijente

Za vašu maksimalnu udobnost, naša ordinacija obezbeđuje besplatan parking za sve pacijente. Nema potrebe da brinete o pronalaženju parking mesta ili dugom hodanju – parkirajte se direktno ispred RTG Studia i uđite na snimanje bez stresa. Vaše vreme i komfor su nam na prvom mestu.

Imate pitanja ili želite više informacija?

Ako imate bilo kakve nedoumice ili želite dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt forme. Naš tim će vam se javiti u najkraćem roku. Radujemo se vašem javljanju!